onsdag den 5. juni 2024

175 år siden vi blev et demokrati

Det er i dag 175 år siden vi fik den første grundlov. Formelt set blev landet derved et demokrati. Vi tager det ofte for givet, og det er noget af det farligste.

Man skal tage sin grundlov alvorligt

Man skal tage sin grundlov alvorligt, hvis man vil vedblive med at agere demokratisk. Vi ser allerede nu en devaluering af begrebet. Det eneste folk husker er, at demokrati handler om, at flertallet bestemmer. Der er så meget andet ved at være demokrati, som sjældent respekteres, fordi folk bare tænker, at 'sådan har vi altid gjort', og derved bliver vanetænkningen fundamentet for forfald.

Demokrati handler nemlig også om respekt for mindretal. Man skal ikke straffe folk for at have en anden mening end man selv har, og gruppepres er heller ikke noget der hører hjemme i et demokrati.

Hvis man tænker tilbage til de græske tænkere, så latterliggjorde man ikke anderledes tænkende. Deres tanker KUNNE måske indeholde guld, hvis man kiggede det hele bare en smule efter i sømmene.

Vi MANGLER en sans for demokrati i en SoMe-tid!

Vi mangler ganske enkelt en sans for demokrati i denne SoMe-tid. Der er alt for meget folkestemning og synsninger i selv simple problemer, hvor man - hvis man kunne få ørenlyd - faktisk ville kunne blive enige om, at debatten afsporede i et af de første indlæg.

Det sker bare ikke, for mange er følgagtige. De TØR ganske enkelt ikke komme på tværs af noget så farligt som en potentiel shitstorm...

Så mens der holdes fine taler om vores demokrati, så bør man måske også huske alt det, der sjældent bliver sagt. Det er hér vi finder grundlaget for et levende demokrati. I sådan et land ville man for længst være blevet enige om en revision siden den seneste fra 1953, men så langt når vi næppe, for mange har givet op.

Grundloven er kedelig, tror mange.

Færre har læst den. Hvis alle havde læst den, ville meget være anderledes.

God grundlovsdag! :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar