onsdag den 5. juni 2019

170-året for den første grundlov - i 1849

Det er jo en helt speciel dag. I dag er det 170 år siden vi fik landets første grundlov. Den fik vi i 1849. Det lyder alt sammen som noget, der skete for en evighed siden. Vi tænker til hverdag ikke over, at der var en tid, hvor Danmark ikke var et demokrati. Vi har alle hørt om det i historietimerne, men når vi forlader skolen, er det kun meget sjældent, vi egentlig filosoferer lidt over landets udvikling...


Vi burde huske det lidt oftere, og i dag er det jo særlig vigtig, fordi vi også afholder valg til Folketinget.

I 2015 fejrede vi hundredåret for, at kvinderne også fik stemmeret. Tænk sig, at min bedstefar blev født i et år, hvor kvinderne ikke havde stemmeret. Han blev født 17-8-1914, altså før dén grundlovsrevision. Vores forældre blev født i 1942, før den seneste grundlovsrevision, der som bekendt skete i 1953.

Jeg har tit tænkt, at det var ganske interessant dengang da nu afdøde Niels Helveg Petersen var i gang med at arbejde med grundlovsrevision. En modernisering af grundloven, som kunne bringe grundloven helt i sync med virkeligheden. Arbejdet blev opgivet, fordi man ikke forventede man kunne få de nødvendige flertal både ved folkeafstemning, folketingsvalg m.v.

Sådan må det være. Vi kan ikke tvinge politikerne til at tage de nødvendige skridt, men man KAN godt undre sig over, at kongehuset i grundlovens forstand er en magtfaktor, men i virkelighedens verden bare opfattes som kransekagefigurer...

Den slags diskussioner må komme den dag vi har politikere, som også lytter til borgerne efter valgkampene. Indtil den dag oprinder, så kan vi i det mindste vise vores politikere, at vi tager demokratiet alvorligt ved, at kaste vores stemme ind i boksen.

God grundlovsdag til alle. :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar